Loading

Oamaru | Beetje van een koude kermis

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Oamaru | Beetje van een koude kermis

Grijze nevel hing vanmorgen boven de druiven van River-T wines, een schitterend gezicht … een wat minder fijn gevoel bij het openen van de schuifdeur. Snel de deur weer dicht, kacheltje aan in de camper en lekker bakkie koffie en thee zetten. Wat een fantastische plek om wakker te mogen worden na een heerlijke middag wijn proeven! Na een snel ontbijt vertrokken we richting Duntroon.

De omgeving van Duntroon kent veel bezienswaardigheden, je kan het je bijna niet voorstellen bij een plek waar hoogstwaarschijnlijk niemand in je directe omgeving van heeft gehoord. De ‘Brewery Hole’ stelt niet zo heel veel voor, heeft helemaal niets met bier te maken en valt dan al snel in de categorie teleurstelling! Filmproducten wisten Duntroon eerder te vinden dan wij, zo is hier de Narnia film ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’ opgenomen. Zo vreemd om op een bekende film locatie te lopen, al is het soms wel lastig voor te stellen dat hier honderden mensen hebben gelopen voor enkele scenes uit een film. M’n zus en haar man zitten op het moment in IJsland en ook zij bezoeken beroemde film locaties, onder andere voor de serie ‘The Witcher’ en ‘Star Trek: Discovery’. We zitten aan verschillende uiteinde van de wereld die beide net zo populair zijn bij de tv en film industrie. Naast de media bekendheid is dit gebied ook van grote waarde voor de historie van Nieuw Zeeland. De Maori tekeningen die je hier kunt vinden zijn gemaakt tussen 1400 en 1900, ruim nadat de zeespiegel was gedaald. Heel wat nachten geleden lag dit gebied zo’n 100 meter onder de zeespiegel, het is daarom geen verrassing dat hier walvisbotten en fossielen worden gevonden. Zo bijzonder wat één bepaalde plek in heel zijn of haar bestaan kan doormaken!

Tegen lunchtijd kwamen we aan in Oamaru, eigenlijk een noodstop. Vorige week kochten we een trapje om de opstap vanuit de camper wat kleiner te maken, nog geen halve dag was het opstapje in gebruik en Symen stapte er zo doorheen. Nu valt er te discussiëren of het aan zijn zware stappen ligt, zijn voorkeur voor lekker eten en drinken of de kwaliteit van het stapje, gelukkig stelde de cashiere geen lastige vragen (misschien had ze aan één blik genoeg) en mocht het stapje omgeruild worden voor een nieuw exemplaar dat hopelijk een langer leven is gegund. Nu treffen we het dat in dezelfde winkel ook bed toppers worden verkocht, de bankkussens van de camper die in ons geval als matras dienen maken met de harde ondergrond dat je in de ochtend soms wakker word alsof je op de grond heb geslapen. Niet dat wij vaak op de grond slapen, alleen kunnen we ons voorstellen dat je dan wakker word zoals wij de afgelopen dagen hebben gedaan. We verlieten de winkel met een nieuw opstapje en een goede topper zodat we hopelijk wat soepeler wakker worden morgen.

M’n vader zou zeggen, van winkelen krijg je trek! Zo ook wij, River-T wines serveert de kazen van Whitestone op hun planken, sinds kort kan je niet alleen in de Deli hun producten kopen maar ook ze proeven in de diner. Een hele toffe moderne zaak met een huiselijk tintje. Voor je de menukaart uitgebreid kan bekijken ben je eerst een hele tijd bezig om de ambiance goed in je op te nemen. De service, daar is zeker nog wat op aan te merken. De kwaliteit van de producten is gelukkig van hogere kwaliteit zodat we een aantal kazen mee hebben genomen voor tijdens onze eigen kaas en wijn etentjes op de camping.

Oamaru is het hoofdkwartier van de ‘steampunk’, wij hebben daar vrij weinig mee dus dat gedeelte van de stad konden we zo overslaan. Van biertjes en pinguïns houden we meer, zodoende reserveerden we een plekje op de camping dichtbij het strand en de brouwerij. We kwamen een beetje van een koude kermis thuis … de camping was niet meer dan een veredelde parkeerplaats met een douche en wc. Blijkbaar hadden ze veel verlies geleden tijdens de pandemie en was er nu geen geld voor wifi, maar eigenlijk nog erger ook niet voor onderhoud. Het was duidelijk te zien dat dit stukje grond toe is aan wat liefde. Voorlopig moet eerst ieder kwartje worden omgedraaid om te huur te betalen. De pinguïns zijn verstopt in hun burchten, ze zijn op het moment in de rui en niet waterdicht. En ook bij de brouwerij was er triest nieuws, de pizza waar ik zo naar uit keek en die na email contact soja vrij leek te zijn was dit uiteindelijk niet. Soja- bloem is hier een favoriet product voor brood en andere deegwaren. Wel lekker glutenvrij, alleen heb ik er niet zoveel aan. Nu wat blinde paniek uit de keuken kwamen ze er achter dat ik het gluten vrije exemplaar wel zonder buikpijn zou kunnen eten. Moet wel zeggen, hier weten ze hoe ze een goede pizza moeten klaar maken en van bierbrouwen hebben ze ook verstand. Of ze weten hoe ze een goed werkend brandalarm moeten aanleggen, daar kan over getwist worden!

We lagen niet al te laat te bed, van snel inslapen was echter geen sprake door de vele helikopters die laag boven de camper langs vlogen. Een zeer irritant alarm op de achtergrond deed ons vermoeden dat er ergens een brand was uitgebroken. De beheerder van de camping sloeg geen alarm, dus wij ook niet … na een tijdje te hebben gewoeld vielen we toch met het alarm op de achtergrond in slaap. De buurman daarentegen kon zijn onderbuik gevoel niet negeren en ging toch even op onderzoek uit of er misschien geen tsunami richting de camping kwam en wij niet moesten slapen maar evacueren! Geen idee hoe het is gegaan, in gedachten zie ik hem gaan in pyjama en op sloffen inspecteren waar dat vreemde alarm nu eigenlijk wel niet vandaan kwam. Het duurde even voor hij de bron had gevonden, bleek het toch de brouwerij waar we eerder nog een biertje hadden gedronken. Niemand leek zich verder zorgen te maken om het zeer irritante alarm, wat later het brandalarm bleek te zijn. Totaal geen paniek. Uiteindelijk is de buurman toch richting bed gegaan en viel met het alarm nog steeds gaande in slaap. De volgende ochtend moest hij natuurlijk wel even aan de hele camping vertellen wat hij die nacht wel niet uit had uitgespookt. Symen had direct een verklaring, ze waren vast een smoked porter aan het brouwen. Die miste namelijk nog op het menu. En terwijl zo het praatje te ronde ging moest de buurman ook nog even tussen neus en lippen door informeren naar onze camper. Nog belangrijker, hij wilde het fijne weten van het afvoeren van het vieze water. Wat bleek, hij was nog niet zo lang lid van de caravan club en kreeg z’n vieze water niet afgevoerd. Z’n kampeer ontmaagding ging direct gepaard met een nachtelijk avontuur! Nadat Symen hem even haarfijn had uitgelegd hoe het hem wel ging lukken vertrokken wij richting Dunedin en lieten we het brandalarm en de buurman achter.

 

 

Favoriete adresje voor … Koffie!

The Flying Pig Cafe

23 Campbell Street

Duntroon, Nieuw Zeeland

Een gezellig huiskamer cafe met goede koffie en een mooie tuin waar je in kan zitten bij beter weer!

Favoriete adresje voor … historie!

Waitaki Whitestone UNESCO Global Geopark

Duntroon, Nieuw Zeeland

Maak kennis met de lange geschiedenis die ze hier kennen. Valley of the Whales, Maori Art, Elephant Rock zijn nog maar een handje vol locaties die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken! En weer een bestemming om af te vinden in het UNESCO boek 🙂

Favoriete adresje voor … Deli & diner!

Whitestone Deli & Diner

469 Thames Highway

Oamaru, Nieuw Zeeland

Over gastvrijheid en rolverdeling valt dit team nog veel te leren, hoe je kaas moet je maken en daarmee de lekkerste gerechten kan bereiden dat hoeft niemand dit team uit te leggen! Het is duidelijk dat de diner nog in de kinderschoenen staat, zeker ruimte voor groei. De kwaliteit van het eten maakt dat gelukkig dan weer goed.

Favoriete adresje voor … Bier!

Scott’s Brewery

1 Wansbeck Street, South Hill, 

Oamaru, Nieuw Zeeland

De taproom, restaurant and brouwerij zitten allemaal op dezelfde locatie. Een ontzettende toffe plek om wat te drinken, en te eten. De pizza’s, zijn natuurlijk naast het bier, een hele goede aanrader!

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.