Loading

Dunedin | De wonderen van de natuur

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Dunedin | De wonderen van de natuur

In 2017 ben ik ooit eens op een blauwe maandag op tour geweest naar de Otago Peninsula, naar een plek die Natures Wonders heet. Deze tour heeft zo’n indruk op mij achter gelaten dat het me helemaal geen moeite kostte om Symen te overtuigen om deze tour nog eens te doen, maar dan samen. 

De Otago Peninsula is een schiereiland welke de invloed van geïntroduceerde roofdieren redelijk heeft weten te beperken en nog steeds succesvol onder controle houdt door vallen te plaatsen. Alle roofdieren, zoals vossen, ratten, muizen, fretten en buidelratten, hier in Nieuw Zeeland zijn niet inheems en hier allemaal naartoe ‘verhuisd’ en zijn inmiddels uitgegroeid tot enorme plagen. Doordat er hier op de Peninsula weinig tot geen vijanden zijn komen hier enkele van s’werelds zeldzaamste dierensoorten, waaronder de Yellow Eyed Pinguin, voor. En iemand die mij een heel klein beetje kent weet dat ik verzot ben op pinguïns, pinguïns en nog eens pinguïns! Dus om vandaag twee soorten pinguïns te kunnen zien is voor mij een win win situatie, wat minder voor Symen! Want ja … als ik mijn favoriete dieren, op walvissen na dan, zie dan ben ik helemaal hyper de gehele dag. Arme Symen, maar ja die is het ondertussen wel gewend. Dit hyper zijn heeft een beperkte houdbaarheid, het stopt wanneer ik als een blok in slaap val of ik wordt baldadig, vandaag was het voor Symen gelukkig het eerste.

De wegen op de Otago Peninsula zijn redelijk beperkt, we hadden de keuze uit de kustweg of de bergweg. De heenreis naar Natures Wonders ging via de kustweg, heerlijk slingerend langs het water totdat we het einde van het schiereiland hadden bereikt. Hier begon een slingerend grindpad de berg op naar het hoofdkwartier van Natures Wonders. Nu denk je vast, de berg op om pinguïns te zien? Gaat dit niet de verkeerde kant op? Nee hoor dit klopt. Na ingecheckt te hebben was het nog even wachten tot de tour begon. Google Maps is hier meestal, of eigenlijk bijna altijd, te positief over het inschatten van de reistijd. Ze rekenen de afstand met de maximum snelheid op de weg en vergeten vaak de haakse- en haarspeld bochten die je maar met 35km/h maximaal kan nemen. Voordat je dan weer tot 100km/h versneld bent de sta je voor de volgende bocht van 40km/h. We rekenen eigenlijk altijd de dubbele reistijd als dat Google zegt, dan heb je ook wel eens de kans om te vroeg aan te komen, zo gebeurde ons vandaag. Wat bleek, langs de kust waren allemaal dorpjes waar je maar 50 mocht, dus we hoefden bijna niet af te remmen voor de bochten.

Natures Wonders begon meer dan 20 jaar terug als schapen boerderij. Tijdens de ontwikkeling van het bedragen kwamen de eigenaren allemaal andere dieren tegen op hun erf, dan schapen, en besloten toen om de schapen te minderen en er een privé natuurgebied van te maken. Door de jaren heen is het flink uitgebreid, zijn er veel verbeteringen doorgevoerd en investeringen gemaakt. Het voordeel aan een privé natuurgebied is dat je het zelf kan beheren, zo komt het dat hier een stuk strand is waar in de afgelopen 20 jaar geen mens voet op heeft gezet! Logisch dat dit stukje land zo geliefd bij s’werelds zeldzaamste pinguïn, de geeloog. Deze pinguïns houden er niet van om gestoord te worden en zijn vreselijk monogaam, ze blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Wat heel lief en schattig klinkt, maar voor het voortbestaan van de pinguïn is het een ramp. Wanneer de partner overlijdt of er toch een scheiding plaatsvind dan zal er geen nieuw koppeltje worden gevormd en volgen, logische eigenlijk, geen jongen meer.

Het hoofdkwartier ligt op de berg en pinguïns wonen voornamelijk vlakbij de waterkant en het strand. Om deze afstand in korte tijd te overbruggen worden de tours gedaan met kleine wagentjes van het merk Argo. Uiterst wendbaar en oersterk om ons de heuvels op en af te rijden. Vandaag lagen er gelukkig geen cruiseschepen in Denudin, of Port Chalmers, zodoende bestond de tour van kwart voor vier enkel uit vier personen en een gids. Een mooi klein gezelschap om wilde dieren te spotten, en meer had ook eigenlijk niet in het wagentje gepast! De tour begon met een bezoek aan de zeehonden kolonie, nu zou je kunnen denken dat we ook gewoon een bezoek aan Pieterburen of Ecomare in Texel hadden kunnen brengen en dit was natuurlijk een stuk goedkoper, maar ja daar hebben de zeehonden geen buren van s’werelds kleinste blauwe dwergpinguin. Toen het kijkplateau voor de zeehonden hebben aangelegd kwamen ze erachter dat de blauwe pinguïn het heerlijk vind om onder en achter de vlonders hun nestjes te maken. Nu hebben ze op die plekken luikjes aangebracht waardoor we deze pinguïns van heel dichtbij konden bekijken. Op het moment ververen de meeste pinguïns en kunnen ze niet het water in, ze zijn niet meer waterdicht. De blauwe pinguïn verstopt zichzelf dan graag in z’n holletjes. Dit exemplaar zat er zo lekker bij, althans zo leek het, en we hadden echt prachtig uitzicht op het dier.

Het werd toch tijd om verder te gaan en hup weer terug de Argo in voor een wilde rit naar de volgende plek. Op goed geluk gingen we naar een plek waar de Yellow Eyed pinguïns wel eens worden gepost. Daar aangekomen gingen we de bezoekers tunnel in langs de klif om ongestoord het strand te kunnen afspeuren. En wat hadden we een mazzel. We zagen niet één, niet twee maar wel zo’n twaalf geel oogpinguïns. Drie van redelijk dichtbij en de andere net te onderscheiden met een verrekijker, wat een geweldige dag was het vandaag. Mocht je ooit deze kant opkomen, zelfstandig of per cruise. Een tour bij Natures Wonders mag je eigenlijk niet missen. Vergeet niet op tijd te reserveren want plaatsen zijn beperkt.

Favoriete adresje voor … natuur!

Natures Wonders

Otago Peninsula, Nieuw Zeeland

http://www.natureswonders.co.nz/

Dit mag je echt niet missen, althans dat vind ik! Met dieren weet je het natuurlijk nooit, het is een hit of mis. Toch gaan ze hier net een stapje verder om je echt wat moois te laten zien. Door de opbouw van het bedrijf kan dit en kunnen ze net een stapje verder gaan dan in het wild zonder de dieren te storen in hun natuurlijke leef gebied.

LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.