Loading

Caitlins & Invercargill | Hoogte en dieptepunten.

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Caitlins & Invercargill | Hoogte en dieptepunten.

Zoek in Google naar ‘de best bewaarde geheimen van Nieuw Zeeland’ en menig lijstjes van influencers en informatie sites komen naar boven. Bovenaan staat vaak Milford Sound, iedereen weet toch over dit schitterende gebied dat is toch geen geheim? Het over toeristische Queenstown dan, volgens mij valt die ook net buiten de boot. En als ik dan ook het geothermische gebied in de buurt van Roterua voorbij zie komen dan ben ik eigenlijk al klaar, dit zijn toch helemaal geen goed bewaarde geheimen van Nieuw Zeeland?! Nu is het natuurlijk ook een beetje een soort van contradictie, opzoek gaan in Google naar een geheim … het internet kent helemaal geen geheimen, of je moet richting het zwarte web en daar heb ik niets te zoeken!

Na menig uurtje te hebben gelezen over Nieuw Zeeland valt m’n oog op een artikel over de Caitlins, een regio in het onderste gedeelte van het zuider eiland. Toen ik hier voor het eerst over las dacht ik, de wat? En dat is nou een goed geheim, een plek waar je je vraagtekens bij zet en nieuwsgierigheid door word gewekt. Niet de bestemmingen die in vele reisprogramma’s voorbij komen, al wilt het natuurlijk niet betekenen dat die minder de moeite waard zijn om te bezoeken. Soms is het gewoon tof om iets te bezoeken dat niet zo populair is en te ontdekken dat het eigenlijk zeer ondergewaardeerd wordt zelfs door de lokale!

Campings in dit gebied liggen niet voor het oprapen, het vergt een beetje plannen wanneer je hier naartoe wilt. Wij houden van op de bonnefooi, dat is hier niet zo’n slim idee. De capaciteit van de campings zijn veel kleiner dan in meer toeristische gebieden. Een gedeelte van de ‘Southern Scenic Highway’ gaat van Dunedin naar Invercargill via de Caitlins en is zo’n 270 km. Prima te doen in drie dagen, twee nachten, met onderweg het zien van de bezienswaardigheden. Het eerste stuk bleek lekker doorrijden, pas vanaf Balclutha beginnen de bezienswaardigheden. Je ziet de natuur gaandeweg veranderen, en de verbazing begint te ontstaan, betekende dat het hier nog zo onontdekt is. Bij Angela van de iSite, het VVV hier in Balclutha, hebben we meer informatie ingewonnen over de omgeving. Zij zat boordevol inspiratie voor onze paar dagen hier.

Nugget Point Lighthouse staat eenzaam op een puntje, een handuitreiking richting de zee van het vaste land. 76 meter boven zeeniveau probeerde deze vuurtoren met z’n negen meter hoogte de schippers te behoeden van een ramp. Wandelend vanaf de parkeerplaats is het duidelijk te zien dat deze zeerobben wel een beetje extra informatie konden gebruiken. Grote golven beuken tegen het land, en maken de rotsen in zee veel minder zichtbaar. Een lichtje in de duisternis kan net genoeg zijn als herinnering om niet te dicht bij de kust te komen. De wandeling is zeker de moeite waard, en mochten er geen Svetlana fotoshoots plaatsvinden op het puntje dan kan je daar zeker ook wel wat tijd doorbrengen. In ons geval was dat bijna niet mogelijk, het plateau werd gebruikt als verkleed ruimte voor vier dames die in elke mogelijke pose en outfit op de foto gingen. Wat trouwens een bezienswaardigheid op zich is! Maar niet helemaal dat waar we voor gingen! Een echt bijzondere ervaring hier waren overigens de toiletten, onze vrienden Frans en Charlotte hebben een gleuvenstoof in de auto … *lees stoelverwarming. Nou hier gooien ze het over een hele andere bocht, hier zetten ze gewoon de toiletpot bovenop een ondergrondse tunnel die uitkomt in zee, even een heerlijke zeebries door je gleuf. Weer eens iets anders 🙂

Onze vertrouwde Kea, zo heet onze camper, mocht even uitrusten op een schitterende kampeerplaats in New Haven. De term Holiday Park is wel wat uit proporties getrokken. Verwacht hier geen luxe ala Centerparcs, of welk ander vakantie park in Europa dat op het moment luxe aanbied. Denk meer in de richting van een simpele gemeente camping waar je betaald voor een douche, wel een heerlijke warme kan ik uit ervaring zeggen, en krijgt wat een mens nodig heeft zonder te veel poespas. 

Een dag geen waterval gezien is een dag niet geleefd, dat is de slogan van m’n zus die nu in IJsland een fantastische reis aan het maken is! Zoiets hadden wij vandaag ook, dus laten we even goed leven. We begonnen de dag met de Purakaunui waterval, een korte waterval naar een mooi wijd exemplaar. Daar een tijdje staan kletsen met Engelse die een wereldreis maken en een jonge Nederlandse meid die een paar weken geleden dacht, ik heb zes weken vrij waarom ga ik niet naar Nieuw Zeeland? Altijd bijzonder zulke spontane gesprekken. De rit naar de volgende was via een aantal uitzichtpunten en een koffiestop op een parkeerplaats. Even stoppen, gas aanzetten en we hebben zo water gekookt voor een vers bakkie. Zo lekker! Zelfde geld voor lunch. Dat hadden wel wel nodig voor de wandeling naar McLean Falls. Wow, deze kwam van heel hoog, deze mag je echt niet missen wanneer je hier bent. Bij de waterval hebben we hebben nog een tijdje naar een brokken piloten zitten kijken, meneer moest op slippers effe de waterval beklimmen want hij moest en zou stoer doen, het doen op slippers had zo z’n reden want hij was eerder die dag al met z’n wandelschoenen in de eerste waterval gevallen … Leedvermaak, soms is er gewoon geen beter vermaak!

De tweede camping is een volledige ervaring, wij kwamen vooral voor het schitterende uitzicht over de baai waar met regelmatig Hector dolfijnen worden gespot. Vele toeristische attracties zijn deze dagen gesloten, het stormt hier lekker. Het verbaast me dus helemaal niets dat de dolfijnen een rustiger stukje zee hebben uitgezocht. Wij dachten er heel anders over, wij stonden met Kea op de klif vol met de neus in de wind. Wat hebben wij heerlijk geslapen met het geruis van de zee op de achtergrond. Dit is echt een aanrader, voelde net alsof we helemaal alleen op de camping stonden. 

Het laatste stukje van de Caitlins viel letterlijk in het water, onze geplande bestemmingen waren gesloten door het slechte weer en een wandeling van 5km naar een prachtig uitzicht besloten we over te slaan door de regen. Gelukkig vonden we een café met warme koffie, er stonden ook gefrituurde oesters op het menu. Na wat gedebatteerd te hebben besloten we om die niet te bestellen, we zouden ze gaan eten in Bluff waar ze vandaan komen. Nou … dat viel ook volledig in het water! Door de storm konden de boten niet uitvaren en waren er nergens oesters verkrijgbaar. En daar hielden de teleurstellingen van vandaag niet op!

Tijdens het reserveren van de campings in de Caitlins besloten we twee nachten in Invercargill te blijven, soms is het gewoon lekker om ergens heen te kunnen wandelen in plaats van direct de camper te hoeven verplaatsen. Bij aankomst stond ons een grote deceptie te wachten. De fris uitziende camping op de foto’s bleek een verschoten exemplaar te zijn, en door de ligging dichtbij de stad bleek het ook een favoriet voor diegene die door hun vrouw of huisbaas uit huis waren gezet. Helemaal niets mis mee, maar de armzalige accomodaties van de residenten deden niet veel meer goed aan de ambiance. Aan de weg hebben we direct de plannen omgegooid, gepaard met een paar vermoeiende tranen. We slapen hier nu maar één nachtje, we gaan zo lekker een biertje drinken en wat eten terwijl we verder leuke dingen gaan plannen. Morgen zullen we in één ruk doorrijden naar Te Anau, waar we drie dagen zullen blijven. Nu maar hopen dat deze gok zich uit gaat betalen!

 

Favoriete adresje voor … Informatie!

iSite Balclutha

4 – 6 Clyde Street

Balclutha, Nieuw Zeeland

Angela, zij is het hart van deze iSite. Een heerlijke amicale enthousiaste dame die hier al 42 jaar werkt. Vol passie zal ze jou vertellen waar je moet zijn en wat je wel kan overslaan. Als er koffie was geweest hadden we er misschien nog gezeten 🙂

Favoriete adresje voor … Camping!

New Haven Holiday Park

324 Newhaven Road, RD 1, 

Catlins, Owaka, Nieuw Zeeland

Holiday Park, verwacht niet te veel luxe. Een simpele camping met alles dat je nodig hebt. Schone faciliteiten, warme douche (5 minuten voor $ 2 NZ), en een schitterend uitzicht. Meer heeft een mens niet nodig.

Favoriete adresje voor … Camping!

Tumo Toka Curioscape campground

590 Waikawa Curio Bay Road

Curio Bay, Southland, New Zealand

Deze camping probeert een ervaring te verkopen, wij werden er niet echt warm van. De locatie van de camping is een ander verhaal. Je kunt voor een veilige beschutte plek gaan met stroom, wij kozen voor één zonder stopcontact op de kliffen. Zeker de moeite waard wanneer je camper een nachtje zonder stroom kan!

Favoriete adresje voor … Eten en drinken!

Fortrose Café & Restaurant

5 Moray Terrace

Fortrose, New Zealand

Heb geduld, dit is de lokale hotspot en een perfecte locatie voor toeristen om wat te drinken en/of eten. Zeker een aanrader.

Favoriete adresje voor … Bier & Pizza!

Tuatara Café

30-32 Dee Street

Invercargill, Nieuw Zeeland

Als je voor de deur staat zegt de ingang niet echt ‘kom hier binnen’. Gelukkig zijn de bieren en het eten hier meer uitnodigender. 

Favoriete adresje voor … Mexicaans!

Amigos

10 Dee Street

Invercargill, Nieuw Zeeland

Lekker Mexiaans comfortfood. Net als bij La Cubanita in Nederland kan een blind paard hier geen schade aanrichten.

2 Comments

 • Jantiene

  Wat een schitterende natuur. Wauw. Soms kan een camping erg tegen vallen. Dan maar 1 nachtje en de dag erop lekker verder rijden .Liefs mam

  25 maart 2024 at 12:02
 • Charlotte

  Wat een leuk verslag en mooie natuur daar, prachtige plekken.
  Dat wij ook nog genoemd worden met de gleuvenstoof is ook leuk????????
  Blijf genieten ook als het wat minder…..weer is!

  25 maart 2024 at 11:12
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.