Loading

Wanaka & Haast | Met haast naar Haast, in een omweg!

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Wanaka & Haast | Met haast naar Haast, in een omweg!

John Lennon sprak ooit de wijze woorden ‘Het leven is wat je overkomt, terwijl je druk bezig bent andere plannen te maken’. Acda en de Munnik hebben er in het verleden ook over gezongen terwijl ze graag te bed bleven, lees in ‘laat me slapen’. Zoiets overkwam vandaag heel wat mensen, de één zal er alleen veel langer de gevolgen van voelen dan de ander. Wij horen bij de laatste categorie, gelukkig. Gisteren ochtend heeft er op de weg tussen Clyde en Cromwell een dodelijk ongeluk plaatsgevonden. Echt vreselijk voor degene betrokken bij dit ongeluk en de nabestaanden. Nu zouden we in Nederland gewoon even omrijden via een landweggetje of iets en de vertraging zou ontzettend meevallen. Nou … hier gaat dit niet zo makkelijk!

Het landweggetje hier is een zandweg die na de regen van de afgelopen dagen niet meer zo stabiel is voor een bakbeest als onze KEA. Tijdens het proberen werden we meerdere keren aangesproken dat we ook in een ongeluk terecht zullen komen als we zo door gingen. Omrijden via Dunedin zou een beter idee zijn! Het idee was om rond een uurtje of 10 van de wijngaard te vertrekken en ruim een uurtje later in Wanaka aan te komen, zo hadden we daar nog de hele dag te tijd om te ontdekken en zouden we niet echt merken dat we hier maar één dagje konden staan. Dit weekend vind er hier een grote vliegtuigshow plaats waardoor er geen slaapplaats meer te vinden is tussen donderdagavond en dinsdagochtend.

De geadviseerde omweg via Dunedin zou ons een kleine zes uur kosten. Nu is er gelukkig ook nog een weg via Gore en Queenstown die maar een luttele vijf uur in beslag neemt. We hadden natuurlijk ook achter in de rij kunnen aansluiten van melktrucks, campervans en personenauto’s die gingen wachten totdat de weg weer open was, toch kozen wij voor omrijden en eerst een bakkie koffie. Wetende dat de weg aan het einde van de dag openging met enkel één baan en verkeer hier van twee kant komt denk ik dat we de goede beslissing hebben genomen. Allebei gesloopt van de lange rit en aankomend om zeven uur op de camping dachten we daar anders over … Maar ja, er zijn ergere dingen in de wereld. De bergpas van Queenstown naar Wanaka was toch wel het hoogtepunt van de dag, KEA maakte heel wat zuchtende en puffende geluiden terwijl we langzaam omhoog reden, en we zijn er gekomen. Een dorre wereld waar boerderijen op staan en waar huizen zijn verstopt achter de bergen die je niet ziet, het enige dat verklapt dat er mensen wonen is het bordje ‘Schoolbus Route’ dat langs de kant van de weg staat. Na het neerzetten van de camper even een drankje doen en wat eten, te bed en met goede moed sta je de volgende dag weer op! En zo deden we dat! 

Als we op een camping zoals deze staan maken we met veel plezier gebruik van de washokken, op deze camping hadden we zelfs het geluk dat je zelf de temperatuur van het water kan instellen en er geen klok op thermostaat staat zodat je zo lang kan douche als je wilt. Dit is niet altijd in het voordeel, op zulke campings staat er vaak lange rijen voor de douches wanneer er veel tiener meiden op de camping staan of vrouwen van in de twintig. De vliegshow van het weekend lijkt meer oudere bezoekers te trekken, geen rij voor de douche. Maar of de douche van vandaag nou echt ontspannend was, daar valt over te twisten. Je zou denken dat Nieuw Zeelandse mannen en vrouwen redelijk dezelfde lengte hebben als Nederlanders, bij ons zijn mannen gemiddeld 1.83m hier zijn ze wat korter mer 1.77m. De vrouwen verschillen enkel drie centimeter, 1.69 voor Nederlandse dames en 1.66 voor de inwoners van Nieuw Zeeland. Klinkt niet als een dramatisch groot verschil … daar dachten de ontwerpers van de gemiddelde camping douches anders over. Het kan te maken hebben met het comfort van douche, weer een methode om te zorgen dat je er niet te lang onder blijft staan, maar de douchekoppen hanger hier ontzettend laag. Een video van mij haren wassen vanmorgen had zeker viraal gegaan op Dumpert. De douchekop kwam zo ongeveer tussen m’n schouderbladen, ook best lekker al is het totaal niet handig bij het uitspoelen van de shampoo. M’n kleine zusje is een kop kleiner dan ik, maar ik weet zeker dat deze douches haar zouden helpen om stukken groter te voelen. Ik weet dat ik me hier bijna een reus voel die niet onder de douchekop pas en over de washokken heen kan kijken! En dan ben ik enkel 1.74m.

Misschien zijn deze campings met te lage douches wel gebruikt als accommodatie voor de film opnames van Lord of the Rings en The Hobbit, dat zou inderdaad een hoop verklaren. Ook de geringe ruimte tussen de kraan en de wasbak is een probleem, je kan vaak niet eens met je mond onder de kraan, je mond spoelen na het tandenpoetsen, of je hebt je nek uit de kom en tegelijkertijd je oor in het putje.

We bekeken vanmorgen de beroemde Wanaka Tree, waar het hoogtepunt vooral lag in de hilarische fotoshoots die links en rechts van ons werden gehouden. Busladingen mensen werden afgezet op de parkeerplaats om in een paar minuten genoeg foto’s te schieten, in diverse outfits, waar ze op Instagram een tijdje van kunnen teren. Het dorpje Wanaka is klein, het voelt authentieker dan Queenstown al zou ik je niet kunnen vertellen of dit eigenlijk zo is. We deden wat boodschappen, kochten natuurlijk ansichten en dronken nog even wat voor we richting Haast vertrokken.

Weer een zeer bijzondere rit door de bergen. Rijdend langs het water, op een weg dat links en rechts slingert, zie je de enorme besneeuwde pieken langs je heen trekken. De natuur hier kan zo overweldigend zijn, maar ook verwoestend. Zo stonden er een aantal wandelingen op de planning, waaronder Blue Pools en Wilson Creek, jammergenoeg waarschuwden borden ons dat het gevaarlijk of zelfs onmogelijk was om deze wandelingen te maken. De parkeerplaatsen aan het begin van de tracks stonden vol, er zijn vast en zeker genoeg waaghalzen die kosten wat het kost het uitzicht willen zien. Nou, wij slaan deze over want we willen nog even genieten van Nieuw Zeeland.

We slapen vanavond weer op een DOC camping, waar ook de zandvlooien hun intrek hebben genomen. Met de gordijnen open kunnen we nog steeds genieten van het schitterende uitzicht, chips, dip en een biertje zonder te worden geprikt door deze mini insecten. Kan iemand me vertellen waar ze eigenlijk nuttig voor zijn?

Favoriete adresje voor … Koffie & Koek!

The Merchant

34 Sunderland Street

Clyde, Nieuw Zeeland

Perfecte uitvalsbasis voor een kop koffie en wat lekkers terwijl je de plannen omgooit.

Favoriete adresje voor … Eten & Drinken!

Kai Whakapai Eatery

121 Ardmore Street

Wanaka, Nieuw Zeeland

Gezellig klein café met een verwarmd terras. De pizza met champignons en walnoten is echt een aanrader. Hulp nodig bij het kiezen van een drankje? Het personeel helpt je graag verder!

Favoriete adresje voor … Eten & Drinken!

Big Fig Wanaka

105 Ardmore Street

Wanaka, Nieuw Zeeland

Weer zo’n heerlijk huiskamer café met een bank, openhaard, versgebakken muffins en goede koffie. Overigens ook zeer goede muziek op de achtergrond.

Favoriete adresje voor … Kamperen!

DOC Lake Paringa Campsite

Paringa, Nieuw Zeeland

Prima camping, makkelijk te bereiken via de weg vanaf haast en omringt door de natuur. Net als op de andere DOC campings, alleen een toilet en water.

Wij hebben een DOC camping pass aangeschaft, waar je voor $ 90,- NZ p.p een periode van 30 dagen op een DOC camping kan staan. Je staat hier dan wel zonder stroom, maar wel veilig en vaak op de meest mooie plekken! Op een ‘powered site’ camping betalen we vaak rond de € 30,- per nacht. Op deze manier kan je mooi afwisselen, en wij hebben een camper met wc wat ook ontzettend fijn is, qua waar je slaapt en wat de kosten zijn.

2 Comments

 • Jack

  Wat is een DOC camping precies, wat moet ik me daarbij voorstellen?

  1 april 2024 at 08:42
  • Martine
   Martine

   Een natuur camping van de Department of Conservation, eigenlijk een parkeerterrein van staatsbosbeheer op een mooi plekje. De plekken zijn vaak niet afgebakend, geen stroom, vaak geen douche, meestal wel een toilet en stromend water wat niet drinkbaar is zonder te koken.

   3 april 2024 at 11:02
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.