Loading

Marlborough | Wit, Rosé en Rood

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Marlborough | Wit, Rosé en Rood

Marlborough, zelfs in de Nederlandse supermarkten zijn wijnen uit deze regio niet meer weg te denken. De unieke smaak van de Sauvignon Blanc die hier vandaan komt is zo populair overal ter wereld. Zo’n 28.000 hectare aan wijnranken produceren elk jaar voor zo’n 300 a 400 miljoen flessen wijn. 81% van de ranken hier is voor Sauvignon Blanc, gevolgd door 9% Pinot Noir en 4% Chardonnay. Ben je meer een fan van Riesling, Pinot Gris, Gewurtztraminer, Rosé of Gruner Veltliner? Geen probleem, die druiven groeien hier ook alleen dan wel in stukken kleinere aantallen.

Bij een bezoek aan Marlborough in 2017 maakte ik kennis met het wijnhuis Wither Hills. Na de wijnproeverij nam ik een aantal flessen mee naar het schip voor Symen en een favoriet uit deze regio was geboren! Nu zo’n zeven jaar later bedachten we hoe tof het zou zijn om hier samen een proeverij te doen, gevolgd door een lunch. Toch kwam er na aankoop van een fles Wither Hills in de supermarkt de vraag of we deze wijn niet hadden verheerlijkt en een fout maken met het er plannen van een hele middag. De twijfel verloor! We boekte een plek in de achtertuin van Tony voor twee nachten voor onze KEA, na aanbeveling van de dame van het VVV in Blenheim, reserveerde bij Wither Hills en de dame van het VVV raadde ons ook Hop ’n Grape aan voor een wijntoer in dit gebied. En zo waren onze twee dagen hier volgepland!

Met enige aarzeling stapte we over de drempel bij Wither Hills. We melde ons netjes bij de balie en werden wat nors naar een tafel verwezen in de tasting room. Gelukkig was de heer die de proeverij deed beter gehumeurd en kregen een selectie aan heerlijke wijnen te proeven. Wijnen met de smaak zoals wij ze herinneren, de fles uit de supermarkt is van hun ‘Core Range’ en die zijn toch veel minder uitgesproken van smaak. We proefden de wijnen, maakte aantekeningen en vroegen of we een rosé aan de proeverij konden toevoegen aangezien dat een wijn is die wij graag drinken. Geen enkel probleem. Langzaam verhuisden we richting het restaurant waar een zeer uitgebreid menu aan ons gepresenteerd werd. Na lang wikken en wegen werd onze bestelling voor het eten opgenomen, voor wijn was geen tijd. Ook bij het serveren van de voorgerechten was de eerder al chagrijnige man niet minder slecht gehumeurd. Gelukkig was hij niet de enige in het restaurant, toch zorgde het voor een kleine smet op de dag waar we zo naar uit hadden gekeken. Over de kwaliteit van eten en drinken totaal geen klachten, maar een cursus klantgerichtheid is voor sommige personeelsleden hier een aanrader. Toch tevreden stapte we vier uur later weer over de drempel richting onze KEA, met onze buik vol en een doosje vol wijn in onze handen. De service werd na onze klachten overgenomen door ander personeel en er werd ons bij vertrek beloofd dat er een gesprek zou plaatsvinden met het slecht gehumeurde personeelslid aan het einde van de dag.

Rozig stapte we de camper weer in, nadat we natuurlijk waren opgehaald door onze taxi. Erg veel productie kwam er niet meer uit onze handen, gelukkig had Netflix het werk al gedaan en belande we heerlijk lui op bed met een film!

Vroeg de volgende ochtend piekte de zon door de gordijnen, een schitterende dag stond op ons te wachten. Rustig werden we wakker, maakte we ontbijt en genoten we van de tuin van Tony en zijn vrouw. Overal staan bloemen, fruitbomen, er lopen hier kippen en schapen, de wijnvelden beginnen niet ver van de camper en er heerst hier een rust waar je direct zen van word. Even voor tienen stopte het busje van Hop ’n Grape met Cam erin voor onze camper, klaar om ons kennis te laten maken met voor ons nieuwe wijnhuizen in de Marlborough regio. En die belofte maakte Cam waar! We genoten van proeverijen bij Lawson’s Dry Hill, Hunter’s en de Fancy Cow. Bij Saint Clair stopte we voor lunch, voor eigen kosten, en werd er een proeverij gepresenteerd die wel bij de tour hoorde. Hoogtepunt van de dag was toch wel het bezoek aan Forrest. We werden ontvangen door de meest enthousiaste en praatgrage oudere dame die graag iedereen een ontzettend fijne middag wilde verzorgen. Ze koos de wijnen voor de proeverij uit, passend bij het moment, dit waren nou bijzondere exemplaren! De reden waarom je op een toer gaat is precies dit, vind deze pareltjes zelf maar eens in het aanbod dat echt overweldigend is. Wij hebben in ieder geval voldoende wijn voor de laatste vier weken van onze Nieuw Zeeland Roadtrip.

Favoriete adresje voor … Slapen!

Tony

22 Falveys Road

Hawkesburry, Nieuw Zeeland

Tony heeft een AirBnb en twee parkeerplaatsen voor campers. De enige voorzieningen die hij hiervoor heeft is een plek, elektriciteit en wifi. Je moet een zelfvoorzienend voortuig hebben om hier te kunnen slapen, word een smeerboel als je niet je eigen toilet mee neemt! De kosten op het moment van schrijven zijn $ 45,- NZ per nacht, cash. Niet echt een goedkoper, je daarentegen wel zeer hartelijk ontvangen, wij mochten plukken van de fruitbomen en je staat op een schitterende plek ten midden van zijn tuin en wijnvelden.

Favoriete adresje voor … Wijn & Lunch!

Whither Hills

193 Rapaura Road

Blenheim, Nieuw Zeeland

Mooi wijnhuis met uiteenlopende soorten wijnen en een uitstekende keuken!

Favoriete adresje voor … Wijntoer!

Hop ’n Grape

193 Rapaura Road

Blenheim, Nieuw Zeeland

Cam en zijn team staan voor je klaar om kennis te maken met de wijnhuizen in Marlborough! Meer een fan van bier, geen enkel probleem want ook dan ben je aan het goede adres. Ga je graag voor de grote wijnhuizen zoals Cloudy Bay, Matau, Villa Maria, etc … dan ben je hier aan het verkeerde adres. Cam neemt je mee naar kleinere wijnhuizen met uitstekende wijnen voor een zeer aantrekkelijke prijs. Bedrijven waar persoonlijke verhalen nog bestaan en de passie er vanaf spat.

1 Comment

  • Jack

    Cash… dat zou ik ook wel willen 🙂

    30 april 2024 at 08:28
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.