Loading

Forgotten Highway & Mt Taranaki | Nature’s Finest

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Forgotten Highway & Mt Taranaki | Nature’s Finest

De ‘Forgotten World highway’, highway 43, stond al een tijdje op ons lijstje om te rijden. Als eerste vonden we deze weg in de ‘Roadtrips New Zealand’ boek van Lonely Planet. De weg gaat door een gebied dat Nieuw Zeeland begon te ontwikkelen voor de landbouw rond 1900 en duurde 50 jaar om aan te leggen, het ontgonnen land werd uiteindelijk beloofd werd aan soldaten die in de eerste wereldoorlog hadden gevochten zodat ze daar een boerderij konden beginnen. Door de afgelegen plek van dit gebied is de ontwikkeling van de agrarische sector wel begonnen, maar de uitvoering eigenlijk nooit afgemaakt. Dit maakt het gebied erg afwisselend, prachtige inheemse natuur met om vele hoeken weer een boerderij. De weg gaat over verschillende bergpassen, saddles noemen ze die hier, en je kunt wel zien dat de aanleg van de weg de nodige moeite heeft gekost. Tijdens de voorbereidingen voor de route van vandaag gingen we ervan uit dat er een stuk van 10km weg uit gravel zou bestaan, ja dat lees je goed, een snelweg met onverhard stuk van 10km, welkom in Nieuw Zeeland!

Vanochtend was onze eerste stop de iSite in Taunarunui, de stad aan het begin van highway 43, we legden ons plan uit en toen zei de vrouw achter de balie doodleuk, oh maar die weg is dicht! Dit kwam als een grote verassing, gisteravond vond Google Maps dat je er nog prima overheen kon rijden. Maar na een paar minuten kwam ze tot de constatering dat de werkzaamheden tussen de middag, tussen 12 en 1 gepauzeerd werden zodat de wegbouwers ook een broodje konden eten. En zo was de weg weer tijdelijk open, maar dan moesten we niet teveel treuzelen anders konden we pas om 5 uur s middags weer verder in het donker! We hadden nog wel even tijd voor een snel bakkie koffie, waar kunnen we die het beste halen was onze vraag aan de dame van de VVV. Zelfs voordat ze haar antwoord had gegeven lach ze al in een deuk om haar eigen antwoord, je zou het niet geloven zei ze zelf maar de beste koffie kon je toch echt krijgen bij de BP. En anders bij het café om de hoek, wij gingen voor de laatste optie. De wegenbouwers hier moeten voor eind mei al hun budget voor het jaar opmaken, anders krijgen ze volgend jaar minder geld toebedeeld. Dus wat is een beter project om het geld op te maken door de laatste 10km onverharde snelweg op de 43 te gaan asfalteren>! Wij blij dat we effe bij de iSite stopten om de laatste tips. Het vervelende wel, het onverharde stuk loopt door de Tangarakau Gorge welke de mooiste natuur heeft en nu konden wij daar door de wegwerkzaamheden geen niet stoppen helaas. Ook is lekker onduidelijk waar hier nu eigenlijk wegwerkzaamheden beginnen en eindigen, volgens ons hebben we geen begin bord gezien, zeker wel een stuk of zeven bordjes ‘roadworks end’. 

Precies halverwege ligt de republiek Whangamomona, dit is de enigste plaats op de 148km waar je een kopje koffie en wat te eten kan halen. Nog mooier, je kan hier ook je paspoort laten stempelen, hoe tof! Wat waren we bedroefd toen we hier binnen kwamen op schikkeldag, geen stempel in onze paspoorten. Hier kan je die laten plaatsen voor $ 2,- per stuk, ik zie een handeltje voor de douane beambten op de internationale vliegvelden hier. Wel een beetje teleurstellend, ook al woon je in deze republiek je betaald nog steeds inkomstenbelasting aan de Nieuw Zeelandse regering. Ja, ze zorgen toch voor goede wegen zei de dame achter de bar in het hotel. Nou … misschien hier op de 43, verder stellen we toch wel enige vraagtekens bij het onderhoud van de wegen hier! 

Na 3,5 uur op de forgotten highway kwam we aan in Stradford, de stad aan het einde. Tijdens het aanrijden van de stad begon Mount Taranaki, of zoals ie vroeger heette Mount Egmont, al stiekem om de hoek te komen kijken. Wat een imposante berg en oh wat jammer dat er een wolk voor zat. De vrouw van de iSite in Stratford zei, ga er direct heen want dit is een heat cloud, deze lost binnen een uurtje op en dan heb je prachtige uitzicht op de berg! Wij hop in de auto, een half uurtje rijden en gestopt halverwege de berg. Eigenlijk konden we helemaal niet verder, onze Kea geparkeerd voor de nacht en warempel, de wolk loste op en we hadden een perfect uitzicht op de berg! Echt schitterend, niet normaal.

Voor vandaag stond er dichte bewolking in de weersvoorspelling, echter toen we vanochtend wakker werden was onze kant van de berg nog vrij van wolken. Wij direct in actie en een mooie wandeling gemaakt naar Dawson Falls en nog meer foto’s gemaakt en dit nog voor het ontbijt. Nadat we die ophadden was het nog onbewolkt en zouden we naar Cape Egmont lighthouse rijden voor een foto met de berg naast de vuurtoren, maar nog geen 15 minuten van de berg af en enorme wolken met grote regenbuien kwamen tevoorschijn. We konden de vuurtoren nog net zien toen we ervoor stonden, maar de berg was mysterieus helemaal verdwenen. Kijkend naar de weersvoorspelling voor vandaag en morgen zou er weinig verbetering in komen, dus besloten we maar om met de regen gelijk door te rijden naar Waitomo. Na paar telefoontjes hadden we de camping en onze activiteit van morgen in Waitomo zonder problemen omgeboekt naar een dag eerder, een voordeel als je in het na seizoen reist! Dit was echt niet mogelijk in de zomer kregen we te horen aan de andere kant van de telefoon, slimme mensen waren we!

Bij de vuurtoren waren we eigenlijk voor het volgende uitzicht gegaan, wat vandaag helaas niet meewerkte, daarom hier een fotootje van internet van Meghan Maloney Photography.

Voor lunch hadden we een heerlijke stop gemaakt bij Shining Peak Brewing in New Plymouth, een brouwerij met eten van echt hoge kwaliteit. Geen standaard hamburgen, Fish & chips, pizza en pub food. We moesten toch wat tijd doden want de weg naar Waitomo was toch dicht tot 14.00 uur, je raad het al door wegwerkzaamheden. Er was vandaag dus totaal geen haast en net voor donker kwamen we aan in Waitomo waar een heerlijke warme douche op ons stond te wachten!

Favoriete adresje voor … Eten en paspoort stempelen!

Whangamomona Hotel

6018 Ohura Road

Whangamomona, Nieuw Zeeland

Hotel met veel historie waar je wat kan eten, drinken en je paspoort kan stempelen!

Favoriete adresje voor … Slapen!

DOC – Dawsons Falls

Mt Taranaki, Nieuw Zeeland

DOC parkeerplaats, met een toilet. Voor deze plaats hoef je niets te betalen en wanneer je mazzel hebt is er echt geweldig uitzicht!

Favoriete adresje voor … Bier!

Shining Peak Brewing

59 Gill Street

New Plymouth, Nieuw Zeeland

Een brouwerij met restaurant, en niet zomaar een restaurant. Wat een fantastisch eten! Zelfs voor degene die geen liefhebber is van bier, ze hebben genoeg andere drankjes op het menu staan en serveren zelfs koffie, is dit een aanrader!

1 Comment

  • Jack

    Mount Egmont, of je weer thuis bent…. 🙂

    12 mei 2024 at 09:22
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.