Loading

Waitomo Caves | Avontuur in het donker

Waar gaat jouw volgende reis heen?

Hier vind je mijn reiservaringen welke jouw de benodigde inspiratie kunnen bieden.

Waitomo Caves | Avontuur in het donker

Glowwormen, de larve van de Fungus Gnat. Een kleine zwarte vlieg die slechts 4mm groot word. Ze leven maar een dag of drie, waarin ze een partner vinden, zich te pletter seksen, eieren leggen om daarna er dood bij neer vallen! De larve van deze vlieg zijn heel tof om te zien, en ontzettend kannibalistisch. Wanneer ze uitkomen geven ze nog geen licht, want er is nog geen energie om licht te maken, zodoende dat ze eerst een broertje of zusje opeten zodat ze licht kunnen opwekken. Het is net een energie centrale, geen energie erin dus ook geen energie eruit! Pas na deze eerste maaltijd kan de larve licht geven, zijn parelweb maken, waarin ze mugjes vangen om zich te voeden en dat doen ze zo’n negen maanden voor ze in een mug veranderen en maar drie dagen na deze transformatie leven. 

De Glowwormen van Waitomo zijn wereldberoemd, en slim zoals ze hier zijn hebben ze daar een waar business model van gemaakt. Het dorpje Waitomo stelt niet voor, een middelmatige General Store, een camping die niet echt eer aan het merk doet en een VVV dat ook functioneert als elk bedrijf dat het dorp nodig heeft zoals een postkantoor, museum, boekingskantoor, etc. Voor het dorp boven de grond hoef je hier eigenlijk niet naartoe, de actie vind plaats onder de grond! Er zijn wel glowwormen boven de grond, wij zagen ze ook tijdens de tour in Zealandia, alleen zie je die pas wanneer het donker is. In de grotten van Waitomo is het licht altijd uit en kan je ze ook zien wanneer de zon buiten schijnt … niet het geval terwijl wij hier vandaag waren want het kwam met bakken uit de hemel gevallen! Eigenlijk geen probleem, want we zouden vandaag toch nat worden.

Je kan wandelingen maken door de grotten, of met een bootje varen. Wij hadden zin om het even wat avontuurlijker aan te pakken, zo boekte we voor onszelf een rafting trip door de grotten. Menig avond na boeken hebben we ons afgevraagd of we niet totaal gek zijn geworden om dit te doen. Bij het verzamelpunt kwam al snel naar boven dat veel meer deelnemers aan de tour zichzelf dezelfde vraag hadden gesteld. Gelukkig stelden de gidsen Luke en Will ons allemaal snel gerust en stonden we in no-time klaar in onze rafting outfits vergezeld door een tube.

We oefende onze sprongen en de ‘tube tube train’ move, dit zou een geweldige video zijn voor Dumpert! Het brak ook direct het ijs voor de tour van vandaag en nam bij iedereen de laatste twijfel, mocht die er nog zijn, weg. We klommen de grot in, klauterde door het water, sprongen van watervallen, genoten van de glowwormen terwijl we in de ‘tube tube train’ zaten voortgetrokken door gids Luke. Sommige stukjes koste enige moeite, welke het meer dan waard waren om deze trip te doen. Ik heb gewoon niet de woorden om te vertellen hoe ontzettend tof het was! Terwijl er langzaam weer daglicht in zicht kwam waren m’n eerste woorden ‘Mag ik nog een keer?!’.

Favoriete adresje voor … Slapen!

Top10 Waitomo

12 Waitomo Village Road

Waitomo Caves, Nieuw Zeeland

Niet de beste top10 die we hebben gehad, wel schoon en in het bezit van een zwembad. Zeer centraal gelegen tot alle activiteiten die je hier in Waitomo wilt doen!

Favoriete adresje voor … Avontuur!

Black Water Rafting Waitomo

585 Waitomo Caves Road

Waitomo Caves, Nieuw Zeeland

Wow! Dit is echt fantastisch en al hou je van een beetje avontuur dan is dit de manier om de Waitomo Caves te ontdekken!

1 Comment

  • Jack

    Dat lijkt me ook echt leuk om te doen… staat vanaf nu op de bucketlist.

    12 mei 2024 at 09:25
LEAVE A COMMENT

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.